Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

09:33  |  18/07/2024

No a la proposta d’inversions per millorar la xarxa d’aigua, la llar d’infants i el Casinet

  • Ple ordinari del 17 de juliol de 2017

    Ple ordinari del 17 de juliol de 2017

  • Ple ordinari del 17 de juliol de 2017

    Ple ordinari del 17 de juliol de 2017

18/7/2017

Els regidors de Socialistes de Collbató i el regidor no adscrit, Jordi Serra, van votar ahir en contra de la proposta d’inversions per millorar la xarxa d’aigua a compte del romanent de tresoreria. Com a conseqüència d’aquests vots en contra, el punt més rellevant del ple d’ahir no va ser aprovat i el romanent no es podrà dedicar a millorar la situació d’una xarxa que perd més de la meitat de l’aigua que transporta. La proposta presentada per l’equip de govern, format per ERC, GIC i PDeCAT, també preveia millores a la llar d’infants (canvi de terres de les aules) i al Casinet (les millores sol·licitades per les entitats usuàries). Totes aquestes actuacions queden, doncs, paralitzades per ara. El ple sí que va aprovar accions com la baixada del preu del paquet de 30 bosses compostables, de 2,80 a 2 euros.


A l’hora de presentar la proposta d’inversions, el regidor Josep Estradé va explicar la “situació altament preocupant, resultat de 20 anys de gestió ineficient i de manca d’inversions”. El regidor va comentar que, durant l’any i mig de gestió directa, s’ha millorat el rendiment gràcies al manteniment i a les recents actuacions a l’Av. del Centenari i del passeig Mansuet/Parellades, on, segons va afirmar, “es perdia prop del 70% de l’aigua”.


La proposta de l’equip de Govern fixava tres línies d’actuació: la telelectura, la recuperació dels pous propis i la substitució dels trams en pitjor estat, posant l’accent en la implantació de la telectura, tant dels comptadors de zona com dels abonats. Mitjançant aquest sistema, es pot disposar d’informació sobre el consum amb freqüència horària, fet que permetria la identificació de les fuites gairebé en temps real i facilitaria les actuacions, optimitzant els esforços.


A més, la implantació de la telelectura oferiria beneficis per a l’abonat, ja que detectaria fuites a la xarxa interior de la casa i evitaria consums excessius. Segons va explicar Estradé, “entre 2016 i el primer trimestre de 2017 s’han facturat 39 rebuts detectats com a fuites, amb un import total de 75.764 que, després d’aplicar la tarifa especial de fuites, ha quedat en 39.103 euros; amb una detecció immediata, s’hauria generat un estalvi mitjà d’uns 450 euros per abonat que ha patit una fuita”. La implantació de la telelectura seria també un mitjà de lluita contra el frau, ja que detectaria, de manera immediata, la manipulació del comptador.


El regidor també va explicar la intenció de posar en servei els pous propis d’aigua que, fins a l’any 2011 cobrien el 50% de les necessitats d’aigua de Collbató i que “per raons desconegudes” es van deixar de fer servir, amb el resultat que, el 2014, tan sols subministraven el 12% de l’aigua.


La tercera línia d’actuació era la substitució dels trams de la xarxa que produeixen fuites recurrents. En aquest sentit, Josep Estradé va destacar el tram de la ronda d’Urgell, Martorell i Panadella, fet fa només 12 anys i que presenta fuites gairebé cada dia. Segons va explicar el regidor, “la causa rau en la utilització de materials no homologats, fabricats per l’empresa Futura Systems, que la Generalitat va clausurar per no ser homologable el seu sistema de producció i que, ja sabem, rebentaran en la seva totalitat. I això amb l’agreujant que l’informe de l’enginyer municipal ja va advertir de la manca d’homologació però Sorea (l’anterior gestor del servei de l’aigua) el va recepcionar”. Estradé va explicar que “aquest tema ens el reservem per fer-ho constar en la liquidació definitiva amb Sorea i per si calen accions de reclamació judicial”. Per finalitzar la seva explicació, el regidor va afirmar: “Tenim ja avaluada part de la solució i disposem de recursos econòmics. No fer-ho immediatament seria, com els hi deia l’altre dia, una greu irresponsabilitat política en què no pensem incórrer”.


La regidora socialista Ana Úbeda va posar en dubte si fer la inversió en comptadors era la millor opció per millorar la xarxa i va condicionar el sí del seu grup a un acord més ample, que inclogui les inversions i el pressupost del temps que queda de legislatura: “Ens haurien de citar i si tanquem un acord, tindran el nostre vot”. Com a resposta, Estradé va recordar les inversions previstes: la xarxa d’aigua, la planta segona del Casal, l’ampliació del pont de Can Dalmases i la millora d’equipaments i va concloure que “la telelectura és la millor manera de saber on cal intervenir, ja que actualment anem a cop de fuita”.


També va intervenir, l’alcalde, Miquel Solà, que va voler destacar que “aquest tema és prou greu com per a fer un exercici de responsabilitat, així que li agrairia que no fem política”.


Per la seva banda, el regidor no adscrit, Jordi Serra, va expressar que no negava la necessitat de millorar la xarxa d’aigua, com també eren necessàries altres actuacions que s’han de fer al municipi.


Finalment, els regidors socialistes i el regidor no adscrit van votar en contra de la proposta per a la millora de la xarxa, la llar d’infants i el Casinet.


Aprovació del pla local de joventut

Un altre dels punts del dia era el pla local de joventut, per fixar polítiques locals per oferir al jovent les millors condicions per als seus projectes vitals, d’igualtat i de ciutadania activa. A la seva intervenció, la regidora socialista Concepció Alsina va definir el pla de “poc ambiciós” i va criticar que algunes accions, com les polítiques d’habitatge, “no estaven prou desenvolupades”. El regidor Jordi Serra el va considerar “poc participatiu”. Per respondre els comentaris, el regidor Jordi Riera va destacar que es volia que les propostes fossin “realistes, aplicables i viables”. Per la seva banda, la regidora socialista Ana Úbeda va explicar que el seu grup s’abstindria “per no posar pals a les rodes”.


El pla local de joventut va ser aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern, l’abstenció dels regidors socialistes i el vot negatiu de Jordi Serra.


Concessió administrativa privativa de les pistes de tenis

Un altre dels punts destacats del ple d’ahir va ser l’aprovació de la concessió administrativa privativa de les pistes de tenis a una entitat sense ànim de lucre per preservar el servei i l’ús social de la instal·lació. Tots els regidors van valorar positivament la posada en marxa de la concessió si bé van manifestar dubtes a l’hora de fixar els criteris objectius per a la concessió. L’alcalde va animar els regidors a fer les seves aportacions per millorar el procés de concessió.


A l’hora de les votacions, aquest projecte va ser aprovat amb l’abstenció dels regidors del grup socialista i de Jordi Serra.


A la sessió d’ahir també es va presentar la proposta de modificació de la naturalesa jurídica de la plaça d’arquitecte, per passar a ser funcionari. Els regidors socialistes i el regidor no adscrit van voler que s’inclogués en l’acta el seu reconeixement a l’anterior arquitecta municipal, Èrika Blancas, per la feina realitzada durant els anys que ha dut a terme aquesta tasca. L’equip de Govern s’hi va sumar a l’agraïment.


Altres punts aprovats van ser la fixació de festes locals: el 21 de maig, segona pasqua, i el 17 de setembre, per compensar que Sant Corneli coincidirà en diumenge; i els dos festius d’apertura de comerços, el 13 de març i el 15 d’agost. També es van aprovar pel ple la taxa per la prestació del servei d’atenció domiciliària i la taxa per la prestació del servei de tallers, activitats i cursos organitzats per l’ajuntament.    


Al torn de precs i preguntes es va informar sobre les obres de les Coves de Salnitre, la finalització de les quals l’alcalde preveu per a l’1 d’octubre, el procés de desplegament de la fibra òptica que es preveu per aquest any, i l’avaria de la piscina de Collbató, entre d’altres. El regidor Jordi Serra va proposar que s’honorés la memòria dels veïns de Collbató víctimes dels processos del franquisme durant la Guerra Civil. L’alcalde, Miquel Solà, va agrair la proposta i la va ampliar, per incloure tots els condemnats i represaliats pel franquisme durant tots els anys d’existència d’aquesta dictadura.


Finalitzat el ple, va intervenir una veïna que va comentar la brutícia a la zona del Bon Preu, l’estat dels carrers de la zona, la incidència registrada a la piscina i les possibilitats de lluita contra la processionària, entre altres aspectes.




Data de modificació: 18/07/2017 00:00:00