Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

16:13  |  18/07/2024

El Ple aprova més bonificacions socials i mediambientals a les ordenances pel 2018

  • Ple extraordinari del 30 d'octubre

    Ple extraordinari del 30 d'octubre

  • Ple extraordinari del 30 d'octubre

    Ple extraordinari del 30 d'octubre

31/10/2017

El Ple Extraordinari de l'Ajuntament celebrat ahir a Collbató va aprovar més bonificacions socials i mediambientals a les ordenances i taxes per a l'any 2018 i següents. A banda dels canvis realitzats per adaptar-les a la normativa vigent, es van aprovar modificacions més avantatjoses a l'impost de béns immobles, per afavorir famílies nombroses i monoparentals; a l'impost de vehicles de tracció mecànica, pel foment de vehicles no contaminants; a la taxa de construccions, instal·lacions i obres, per fomentar la millora energètica; a la taxa de transport i recollida de residus a negocis, i a la taxa per l'aprofitament particular d'instal·lacions de serveis públics.


A l'impost de béns immobles, es va aprovar un ventall d'excepcions fiscals a la quota de l'impost per famílies nombroses i monoparentals en funció del valor cadastral de l'immoble, sempre que sigui l'habitatge habitual. Així, es reduirà un 40% la quota als habitatges amb un valor cadastral menor o igual a 120.000 euros; es reduirà un 20% als habitatges compresos entre 120.001 i 150.000 euros; un 10%, als compresos entre 150.001 i 200.000 euros, i un 5% pels habitatges amb un valor cadastral de més de 200.001 euros. En el cas de les famílies monoparentals s'equipararan a aquests beneficis fiscals a través d'ajuts.


Respecte a l'impost de vehicles de tracció mecànica, es va incorporar una nova bonificació del 75% del seu import als vehicles 100% elèctrics, amb l'objectiu de fomentar l'ús de vehicles no contaminants.


En aquest mateix sentit s'ha d'entendre la incorporació, dins l'apartat relatiu a bonificacions potestatives de caràcter social, de la bonificació a l'impost de construccions, instal·lacions i obres, per incentivar la millora en l'eficiència energètica dels habitatges, locals comercials o industrials en aïllaments estructurals, parets, façanes, teulades, forjats sanitaris, portes, finestres, etc., com a construccions amb disseny ecoeficient i arquitectura bioclimàtica. La mesura bonificarà també la incorporació en l'habitatge o local de qualsevol tipus d'energia renovable (biomassa, aerotèrmia, solar, geotèrmia, etc.) mentre que fins ara només estava bonificada l'energia d'origen solar.


En la presentació d'aquesta bonificació es va argumentar que és una mesura clarament social, ja que millora l'economia de les famílies; d'interès mediambiental, per la reducció d'emissions de CO₂ i contaminants per tendir al consum zero en els habitatges, i d'interès general, ja que millorarà la qualitat dels habitatges de Collbató i facilitarà que habitatges actualment no habitats puguin tenir sortida en el mercat immobiliari.


Entre les modificacions proposades ahir, també hi era la reducció de la taxa de transport i recollida de residus dels establiments comercials, un cop realitzat un estudi sobre la tipologia d'establiments a Collbató. Així, s'adequaran dues tarifes; la d'altres comerços passa de 244,50 a 200 euros, i la d'oficines, de 183 a 150 euros.


Finalment, es va proposar la modificació de la taxa d'aprofitament particular de béns i instal·lacions de domini públic, creant un nou concepte tributari per donar resposta a peticions formulades per la utilització d'espais turístics com el Molí de l'Oli.


La regidora socialista Ana Úbeda va demanar conèixer el projecte conjunt de l'Ajuntament i va afirmar que "les modificacions són poc ambicioses i responen al continuisme". La regidora socialista va agrair que s'incorporessin les propostes de modificació que el seu grup havia transmès. Per la seva banda, el regidor Jordi Serra va destacar que volia tenir constància de com podrien afectar els pressupostos tot i que, com va dir, "són petites adaptacions que no haurien de ser un problema".


A l'hora de les votacions, les bonificacions van ser aprovades amb el vot favorable dels regidors d'ERC, GIC i PDeCAT, l'abstenció dels regidors del grup Socialistes de Collbató i el vot en contra del regidor Jordi Serra.


En el ple també es van aprovar les actes de la sessió ordinària del ple celebrat el 9 d'octubre i de la sessió extraordinària i urgent celebrada el 25 d'octubre. Després de petites esmenes, les actes van ser aprovades amb el vot a favor de tots els regidors, excepte Jordi Serra, que va votar en contra.




Data de modificació: 31/10/2017 00:00:00