Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

09:24  |  19/07/2024

Collbató, soci fundador de l’associació del Parc Rural del Montserrat

  • El ple vota a favor que Collbató formi part de l'Associació del Parc Rural de Montserrat

    El ple vota a favor que Collbató formi part de l'Associació del Parc Rural de Montserrat

29/1/2019

El ple municipal celebrat dilluns, 21 de gener, va votar que Collbató formi part de l’associació del Parc Rural del Montserrat com a soci fundador, gairebé per unanimitat. Un total de 10 regidors i regidores van votar a favor, l’únic vot en contra va ser el del regidor no adscrit Jordi Serra.

El ple ordinari va començar amb l’anunci d’una esmena relativa a l’associació del Parc Rural de Montserrat per la qual el representant de l’Ajuntament serà l’alcalde.

 

A continuació es van aprovar les actes relatives als plens celebrats el 3 d’octubre i el 26 de novembre. Va prendre la paraula el regidor Josep Estradé, que va demanar disculpes pel to  d’alguna de les intervencions que havia fet quan s’havia tractat el conflicte de la Guàrdia Municipal. El regidor va indicar que el to emprat hauria d’haver estat un altre i va demanar que les seves disculpes s’incorporessin a l’acta. Li va respondre el regidor Salvador Valls, que les va acceptar i va demanar un debat polític sense entrar en personalismes.

 

Un cop aprovades les actes, amb algunes esmenes, per tots els vots a favor, excepte el regidor Serra, que va votar en contra, l’alcalde va donar compte dels decrets d’alcaldia; entre ells, algunes variacions en els pressupostos.

 

El següent punt del dia, la proposta per no acceptar la subcontractació del servei porta a porta i de neteja viària, va ser retirat a petició de la regidora Ana Úbeda, que demanava poder consultar el contracte per estudiar-lo.

 

Collbató impulsa l’associació Parc Rural del Montserrat

L’entrada de Collbató com a soci fundador en l’associació Parc Rural del Montserrat es va debatre amb una introducció en què l’alcalde va explicar la decisiva aposta de Collbató per potenciar una entitat que aglutinés els municipis al voltant del Parc Natural des de fa uns quinze anys. “És un camí que ve de lluny, inicialment érem 5 municipis i ara passem a ser 16, que anem aprovant la nostra participació en els plens municipals”.

 

El regidor Salvador Valls va destacar el paper del seu partit com a impulsor des dels inicis i, per tal que el seu grup decidís el vot, va fer una sèrie de preguntes, respecte a algunes observacions en el dictamen del secretari, el motiu pel qual la Diputació no està liderant el procés i si els estatus que s’han anat aprovant en els diferents plens municipals eren els mateixos o presentaven modificacions.

 

L’alcalde li va respondre que les observacions del secretari es referien a la possibilitat que hi hagués una incongruència en el sistema de votacions. Respecte a la decisió de la Diputació de Barcelona, Miquel Solà va explicar que va assolir un paper impulsor i que no es tanca la porta a que entri a formar part de l’associació en el futur.

 

Salvador Valls també va voler conèixer perquè s’havia optat per la figura d’Associació de Municipis en comptes de comunitat de municipis. Li va respondre Josep Estradé, explicant que la comunitat de municipis no té personalitat jurídica, a diferència de l’Associació de Municipis. D’aquesta manera, va ampliar, “el Parc Rural pot rebre directament inversions de la Diputació, com el programa BCN Smart Rural, que en contempla a l’entorn de Montserrat, així com anar a buscar directament altres inversions”. El regidor Valls va fer un prec perquè s’aconsegueixi que la Diputació s’incorpori a l’associació.

 

El regidor Jordi Serra va destacar que aquesta decisió havia d’estar estretament vinculada a la participació ciutadana, i va dir que les persones que formen part del Consell del Medi Ambient no tenen validesa perquè havia caducat el seu mandat, motiu pel qual va demanar que es deixés el tema sobre la taula fins que no se solucioni aquesta situació.

 

Ana Úbeda va dir que el projecte s’ha anat desenvolupat durant molt de temps i que, a banda d’algunes consideracions sobre la forma de fer-lo efectiu, el fons polític és molt més important, per la qual cosa va anunciar que el seu grup polític votaria a favor.

 

A l’hora de les votacions, la proposta va aconseguir 10 vots a favor i el vot en contra del regidor Serra.

 

Reducció de la quota del 80% en obres d’especial interès

El següent punt era la modificació en l’ordenança de construccions, instal·lacions i obres per aplicar una reducció de la quota de l’import en un 80% en cas de declaració d’especial interès. La regidora Úbeda va comentar que el seu grup no entenia les raons per aplicar aquest percentatge de reducció i no un altre i va anunciar que el seu grup s’abstindria. El regidor Serra va denunciar que el Consell Assessor del Patrimoni Municipal no compleix cap dels requisits del reglament, per la qual cosa, va remarcar, aquesta decisió és de dubtosa legalitat i pot ser motiu d’impugnació. El punt es va aprovar amb els vots a favor dels regidors d’ERC-AM, GIC-Fem Collbató-E i PDeCAT, l’abstenció dels regidors de Socialistes de Collbató i el vot en contra del regidor Serra.

 

A continuació es va aprovar l’increment de retribucions del personal de l’Ajuntament en un 2,25%, amb l’aplicació del mateix coeficient en els complements específics. Tots els vots van ser a favor, excepte el del regidor Serra, que s’hi va abstenir.

 

En precs i preguntes, la regidora Concepció Alsina va demanar de nou el calendari de neteja viària. L’alcalde, Miquel Solà, li va respondre que es publicarà en breu, però que ara s’estan revisant els protocols perquè no es compleix el calendari.

 

La regidora Emilia Rabadán va preguntar sobre les reclamacions del sistema de recollida porta a porta. L’alcalde va explicar que hi ha una persona que truca a les persones que han transmet queixes per aclarir i comentar les incidències.

 

El regidor Salvador Valls es va interessar per l’anunci de tancament de la pista poliesportiva i va preguntar si es presentaria el projecte a la resta d’entitats que fan servir la instal·lació i a les forces polítiques. L’alcalde li va respondre que es tracta d’un avantprojecte, que cal acabar de definir i li va transmetre que estarà encantat de poder mostrar-lo a totes les persones que estiguin interessades.  

 

Reparcel·lació de la zona del Bosc del Missé

A continuació, va preguntar sobre uns permisos d’obra denegats a la zona del Bosc del Missé. El regidor Josep Estradé va reconèixer que es tractava d’una decisió tècnica de caràcter legal fins que es faci la reparcel·lació de la zona, ja iniciada, i que es preveu que trigarà un parell o tres de mesos. El regidor també va explicar que aquesta aturada no afecta a obres de manteniment i conservació.

 

L’alcalde va ampliar la informació indicant que la situació de la urbanització del Bosc del Missé, que no va estar recepcionada, s’ha produït en moltes urbanitzacions que no estan legalitzades, i va posar l’exemple de Corbera de Llobregat, amb 32 urbanitzacions en aquesta situació. L’alcalde va explicar que a, a tot Catalunya, hi ha 200.000 persones vivint en urbanitzacions no legalitzades.

 

Salvador Valls també va preguntar sobre les obres en el camp de futbol. L’alcalde li va explicar que, en el decurs de l’obra, van descobrir que alguns dels pilars no tenien fonaments i que la urgència és dedicar recursos a fonamentar-los; aquest és el motiu, va concloure, del retard en la finalització de les obres.

 

El regidor Oriol Castells va preguntar per incidències en l’enllumenat públic. L’alcalde va explicar-li que hi ha una zona, al voltant del Bonpreu, en què s’ha demanat a Endesa un quadre elèctric més potent perquè la il·luminació no salti i que estan a l’espera que la companyia faci l’actuació.

 

Obres adjudicades i en marxa

El regidor Castells també es va interessar per l’estat d’algunes obres. Respecte al CAP, l’alcalde li va explicar que les obres portaven adjudicades des de feia una 10 dies, ja s’ha signat amb els adjudicataris i l’obra pot durar uns 7 o 8 mesos. Les obres d’adequació de la segona planta del Casal també s’han signat i es preveu que estiguin finalitzades en uns 5 mesos. Les obres de l’Avinguda del Centenari estan adjudicades i signades i es preveu la seva realització en poc més d’un mes, i l’ampliació del Pont de Can Dalmases també es calcula que es podrà fer en un termini de dos mesos.

 

El regidor també es va interessar per la situació de l’ampliació de l’A-2. Josep Estradé va explicar que, en els pressupostos de l’Estat d’enguany no està prevista aquesta ampliació.

 

El regidor Jordi Serra va preguntar quan es va aprovar la designació de l’alcalde Miquel Solà com a regidor de Medi Ambient i Turisme.  L’alcalde li va respondre que hi ha una delegació de funcions i que, quan es retiren, aquestes retornen automàticament a Alcaldia.

 

Serra es va referir a queixes de veïns sobre obres particulars que han fet servir materials no acords amb normativa, com tancaments d’alumini en el Nucli Antic. El regidor Josep Estradé li va explicar que les obres estan pendents de llicència de primera ocupació per part de l’Ajuntament, i que aquesta no es lliurarà si no se solucionen les deficiències detectades.  

 

El regidor no adscrit també va transmetre la queixa d’un veí perquè l’Ajuntament no havia atès la sol·licitud d’instal·lar llums de Nadal a un fanal. Com a resposta, l’alcalde li va explicar que l’Ajuntament no realitza aquests serveis a títol individual, i que sí està obert a col·laborar amb les associacions de veïns, com s’ha fet al Barri de la Fumada i a Can Dalmases.

 

El regidor Serra també va formular precs sobre la renovació del composició del Consell Municipal de Medi Ambient, sobre fer una sessió de participació ciutadana pública dedicada al sistema de recollida de residus porta a porta, i sobre la documentació sol·licitada respecte dels consells de participació ciutadana.    

        

Per finalitzar la jornada es va obrir un torn de paraules del públic. Un dels temes tractats va ser la situació de la Guàrdia Municipal. L’alcalde va explicar que s’havia reunit amb els agents, que continuen fent demandes econòmiques i organitzatives que, segons va explicar, l’Ajuntament no pot assumir per decret d’alcaldia. Respecte als robatoris, l’alcalde va voler destacar que en els horaris que es fan hi ha vigilància, i que és un problema que es produeix en tots els municipis amb característiques similars a Collbató, sobretot quan compten amb segones residències.  



Data de modificació: 29/01/2019 13:55:13