Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

16:20  |  18/07/2024

El ple de setembre aprova l'ordenança sobre ús del sòl i edificació i crea la Junta de Portaveus

  • Un moment del ple del 23 de setembre de 2019

    Un moment del ple del 23 de setembre de 2019

28/9/2019

El Ple Ordinari del mes de setembre, celebrat el dia 23 a la Sala Portals, va aprovar l'ordenança dels processos sobre l'ús del sòl i edificació i la creació de la Junta de Portaveus. Un dels temes destacats durant el torn de preguntes va ser la denúncia dels actes incívics que van tenir lloc durant la celebració de la Festa Jove, a la Festa Major.

Abans de començar el ple, l'alcalde, Miquel Solà, va proposar sotmetre un parell de mocions a tràmit d'urgència. Una, contra les amenaces d'Endesa a les famílies vulnerables, la urgència de la qual es va aprovar per unanimitat, i la segona, una declaració que condemnava les detencions en diverses poblacions catalanes, la urgència de la qual es va aprovar amb el vot en contra del regidor de Ciutadans, Juan Antonio Mani, i l'abstenció de la regidora socialista, Libry J. Ahumada.

 

Aprovació de l'ordenança dels processos sobre l'ús del sòl i edificació

Després de l'aprovació de les actes anteriors, va començar la part resolutiva, amb la proposta d'aprovació inicial de l'ordenança reguladora dels processos d'intervenció administrativa municipal sobre l'ús del sòl i edificació: llicències urbanístiques i comunicacions prèvies.

 

La regidora de Junts per Collbató-Més Collbató M. Teresa Casanovas va anunciar que el seu grup votaria a favor i va incidir en què "caldrà dotar l'estructura municipal i aportar recursos per donar resposta".

 

El regidor d'ERC-GIC Josep Estradé va respondre que "el ciutadà ha de tenir molt clar què és una comunicació prèvia, els terminis són a partir de l'OAC" i va coincidir en el fet que "tots plegats hem de veure si és suficient o no".

 

Per part del grup socialista, la regidora Libry J. Ahumada va voler saber si s'havia fet una consulta pública prèvia a organitzacions i a ciutadans i quins havien estat els resultats.

 

L'alcalde va explicar que s'havia exposat al taulell públic i no hi ha hagut cap aportació. En el període d'avantprojecte es van recollir els comentaris o dubtes i l'ordenança es va redactar a continuació.

 

La regidora Ahumada va criticar que no hi participessin regidors de l'oposició en la comissió redactora i va demanar que l'equip de Govern fos més democràtic.

 

En aquest sentit, la regidora Casanovas va respondre que és una ordenança estandarditzada que es va tractar a la comissió del CAUM.

 

El regidor Estradé va indicar que s'havia tractat no una vegada sinó repetidament i que, fins ara, s'estava sotmetent els veïns a un procediment molt enutjós per un tema que és molt menor.

 

Finalment, l'alcalde va recollir la demanda de participar en comissions tècniques. A l'hora de la votació, es va aprovar amb l'abstenció del grup socialista i el vot a favor de la resta de formacions.

 

Aprovació per unanimitat de la creació de la Junta de Portaveus

El següent punt era la creació de la Junta de Portaveus, un fòrum de debat de les forces polítiques on estiguin representants els grups polítics amb la presidència de l'alcalde. Les funcions d'aquest organisme són l'assessorament per a la formació de l'ordre del dia dels plens, i el tractament de qüestions que l'alcalde vulgui sotmetre a consideració. Es va proposar celebrar les reunions el primer dilluns de cada mes, a les 19.30 hores, a la Sala de Juntes. La compensació per participar-hi serà de 50 euros per regidor i sessió, amb un màxim de 10 anuals.

 

La regidora M. Teresa Casanovas va indicar que li semblava una eina adient i que regularitza el funcionament democràtic d'un ajuntament del segle XXI i va mostrar el seu agraïment perquè es posi en marxa.

 

El punt es va aprovar per unanimitat.

 

Modificació de crèdit

A continuació es va tractar la modificació de crèdit per 950.000 euros. L'alcalde va reconèixer que no volien haver de sotmetre aquest punt al ple, però les lleis i mesures que afecten el dia a dia de l'autonomia local redueixen la capacitat de les corporacions per a la gestió dels recursos. Solà va criticar que es fixa la premissa que els ajuntaments són deficitaris quan són les administracions públiques que millor gestionen els recursos.

 

Per tots aquests fets, han de dedicar el superàvit a amortització del deute i que "tot i estar en disconformitat, hem de plantejar aquest punt". La regidora M. Teresa Casanovas va anunciar que el seu grup votaria en contra i va titllar la proposta de "molt poc valenta i poc imaginativa".

 

Per part del grup socialista, Libry J. Ahumada va anunciar el desacord del seu grup i va fer una crítica per l'escassa execució del pressupost, dient que "creiem que s'haurien de dedicar a les obres que necessita el municipi".

 

L'alcalde va explicar que la diferència amb altres municipis és que els altres ajuntaments han disposat de l'aprovació dels pressupostos mentre que, a Collbató, han passat dos anys sense que es pogués tenir pressupost. Solà va indicar que "el que estem fent és planificar els quatre anys, no ser covards; ens han collat i estem pagant les conseqüències".

 

Va ampliar la informació el regidor Josep Estradé, que va dir que "el poble demana inversions financerament sostenibles, en enllumenat, aigua, que generin un estalvi i no estem a tems de fer aquestes inversions el 2019. Si ara amortitzem, a partir de l'1 de gener podrem demanar un crèdit; no estem negant res al veïnat, es redactaran molts projectes i es podran gestionar".

 

La regidora Casanovas va insistir en què cal fer inversions, no estalvis i els va etzibar que "els hi falta imaginació financera". El regidor Estradé la va reptar a què li digués una inversió que tingui un projecte i es pogués fer aquest any.

 

El regidor Mani va comentar, irònicament, que es podien haver plantejat les actuacions en anteriors pressupostos, "ja que hi havia persones a l'equip de Govern que tenien molta imaginació".

 

En les votacions, es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de Govern i el regidor de Ciutadans i els vots en contra del grup socialista i de Junts per Collbató-Més Collbató.

 

El nomenament del jutge de pau substitut es va aprovar per unanimitat.

 

Defensa del sector de la vinya

A continuació es va sotmetre a votació la moció presentada per Junts per Collbató-Més Collbató i ERC-GIC en defensa del sector de la vinya com a element dinamitzador del territori i en suport de la vegueria del Penedès i que defensava les funcions socials, territorials i de futur d'aquests cultius.

 

En el seu torn de paraula, el regidor de Ciutadans es va queixar que no es fessin mocions per fets com el tancament de la biblioteca a l'estiu, els incidents a la festa jove o els dies que Collbató no té servei de salut perquè els metges agafen vacances.

 

El va respondre l'alcalde, explicant-li que, com a regidor, "té tot el dret, tota la llibertat i tota la potestat per presentar qualsevol d'aquestes mocions quan vulgui".

 

A l'hora de la votació, es va aprovar amb l'abstenció del regidor de Ciutadans i el vot a favor de la resta de formacions.

 

En suport del rescat a la Mediterrània

La següent moció, al suport del rescat a la Mediterrània, la va presentar la regidora d'ERC-GIC Mar Andreu. Va denunciar la persecució política a les entitats no governamentals que estan salvant vides al mar i va refermar el compromís de Collbató com a municipi d'acollida, així com exigir al govern de l'Estat complir els compromisos de reubicació i les sentències.

 

El regidor Mani va dir que estava d'acord en posar fi a les màfies però que la manera no és enviar vaixells i va dir que no està en contra de la moció sinó del plantejament.

 

La regidora Teresa Casanovas va insistir que la situació és dramàtica i cal posar una solució.

 

Pel que fa als representants socialistes, la regidora Gemma Rodríguez va explicar que no estaven d'acord amb el redactat de la moció i que s'hi abstindrien.

 

En la votació, es va aprovar amb els vots favorables d'ERC-GIC i Junts per Collbató-Més Collbató i les abstencions dels grups socialista i de Ciutadans.

 

Moció contra les amenaces d'Endesa de tallar el subministrament a famílies vulnerables

La següent moció, presentada en tràmit d'urgència per Socialistes de Collbató, Junts per Collbató-Més Collbató i ERC-GIC, volia donar resposta a les amenaces d'Endesa que tallaria el subministrament a les famílies vulnerables si no es pagava un deute.

 

La regidora Gemma Rodríguez va demanar la retirada de l'amenaça d'Endesa i l'inici d'una negociació que la Generalitat hauria de liderar.

 

El regidor Mani es va mostrar en desacord amb el punt que indicava la condonació del deute a Endesa. En resposta, la regidora Cristina Fernández li va dir que es tracta de només el 0,3% del pressupost de l’elèctrica, quan té grans beneficis.

 

L'alcalde va denunciar que "qui ha traït l'esperit d'aquesta llei són les empreses". També va respondre la regidora Casanovas, que va dir que el punt de la condonació era el més important.

 

A l'hora de la votació, es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups, excepte Ciutadans, que s'hi va abstenir.

 

Moció contra la detenció de 9 ciutadans catalans

La següent moció presentada d'urgència per denunciar la detenció de 9 ciutadans catalans, acusats, presumptament, de planejar accions violentes. La regidora Mar Andreu va explicar que el moviment independentista es caracteritza per ser cívic i pacífic i va denunciar que s'està promovent un relat fals.

 

La regidora Casanovas va abundar en què aquestes detencions li semblaven "indignants i ridícules".

 

La regidora Gemma Rodríguez va reconèixer que no estaven al cas dels fets i, finalment, el regidor de Ciutadans va demanar que es jutgi què s'ha fet quan es disposi de tota la informació.

 

La moció es va aprovar amb els vots a favor d'ERC-GIC i Junts per Collbató-Més Collbató, l'abstenció de Socialistes de Collbató i el vot en contra del regidor de Ciutadans.

 

El següent punt del dia era donar compte de la contractació de dos dinamitzadors de turisme i de l'acord de la Junta de Govern relatiu a la transferència de crèdits.

 

La regidora M. Teresa Casanovas va criticar que no havien rebut la documentació i va demanar poder disposar d'ella, un clam al qual es va sumar la regidora Libry J. Ahumada.

 

El torn de precs i preguntes el va iniciar el regidor Mani preguntant per uns mesuraments que s'estaven duent a terme en parcel·les de Can Dalmases. Li va respondre l'alcalde indicant que probablement seria un promotor. El regidor de Ciutadans també es va queixar de la brutícia en alguns solars de Can Dalmases.

 

La regidora de Junts per Collbató-Més Collbató Sílvia Baraldés va denunciar el servei de Correus al poble i va preguntar si l'Ajuntament tenia previst fer alguna cosa per tal que millorés. L'alcalde va respondre que des de l'Ajuntament es trasllada el malestar a Correus pel deficient servei que ofereix cada estiu. Solà va situar el problema en l'àmbit estatal i es va queixar que, amb Correus, no hi ha cap interlocutor directe.

 

La regidora Baraldés també es va interessar per l'arribada de la fibra òptica al polígon industrial. L'alcalde va explicar que el problema rau en el fet que la visió de Telefónica és de quantitat; a Esparreguera han arribat perquè tenen molt més potencial i no volen compartir la fibra domèstica amb clients industrials, fet que dificulta l'arribada de la fibra.

 

El regidor Estradé va ampliar que, cada 3 o 4 meses, es posa en contacte amb el cap de desplegament i va explicar que "ja ens van confirmar que l'any 2019 no arribaria i estem treballant per aconseguir que arribi el 2020".

 

La regidora Baraldés també va voler saber per què l'Ajuntament no va participar en les concentracions feministes davant de l'Ajuntament. La regidora Mar Andreu va respondre que no era una convocatòria institucional sinó d'un partit concret.

 

A continuació, la regidora Casanovas va voler saber si havia quedat deserta la plaça de tècnic de Serveis Jurídics. L'alcalde va explicar que s'havia tornat a convocar perquè les persones candidates havien suspès.

 

El tancament de la piscina petita

El següent punt que va preguntar la regidora Casanovas era sobre el tancament de la piscina petita. Volia saber quina havia estat l'avaria, si era previsible i quin projecte de reparació hi havia.

 

El regidor Jordi Riera va explicar que es va detectar un consum excessiu d'aigua, que podia arribar a generar un forat, així que es va decidir tallar el subministrament, per si s'estava acumulant aigua en el subsòl. Respecte a la reparació, va dir que s'estava treballant amb els tècnics i que serà un dels pressupostos de cara a l'any 2020, com a inversió i que és una prioritat de l'àrea d'Esports.

 

El regidor Estradé va comentar que es va encarregar un estudi geotècnic per part d'una empresa especialitzada, que fa servir càmeres a les canonades. Segons va dir, "ens trobem a la fase de diagnosi; sabem on es produeix la fuita i que el subsòl no està especialment afectat". Segons va concloure, "amb tota aquesta informació podrem decidir quina és la intervenció a fer, amb la intenció que l'estiu vinent la piscina petita estigui en funcionament".

 

La regidora M. Teresa Casanovas va criticar que el web municipal no estigués publicat el cartipàs municipal.

 

Defensa de la festa organitzada pels Joves de Collbató i crítica als actes incívics

A continuació es va obrir el torn de precs i preguntes per a la ciutadania. Es va proposar plantejar a Felip VI com a persona non grata i es va voler donar suport als joves perquè dinamitzin el poble i continuïn organitzant actes. La regidora Mar Andreu va subratllar que l'Ajuntament sempre dona suport als joves i va demanar que ningú faci servir incidents puntuals per utilitzar-los com a arma política.

 

En aquest sentit, el regidor Jordi Riera va destacar que la festa jove va ser un èxit, de tal manera que, per altres festes, caldrà oferir-los un espai més gran, com la pista coberta o el camp de futbol. El regidor Riera també va voler subratllar que l'equip de Govern estava molt agraït per tota l'ajuda que havien rebut dels organitzadors. Riera va diferenciar la capacitat organitzativa dels Joves de Collbató, que mobilitzen molta gent, i els actes vandàlics puntuals, que va criticar.

 

La regidora Mar Andreu va voler fer una reflexió sobre el comportament de la joventut i dels seus pares. Pel que fa als organitzadors, va destacar que "estem molt contents amb ells".

 

Finalment, l'alcalde va demanar fer autocrítica si alguna cosa no s'ha fet bé, però també va voler emmarcar el problema a escala social, dient que "tenim un problema greu si a les festes hi ha nens de 13 anys alcoholitzats".



Data de modificació: 29/10/2019 12:25:01