Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

12:27  |  18/07/2024

Collbató aprova un pressupost de planificació i amb caràcter social

  • Ple Extraordinari del 16 de desembre de 2019.

    Ple Extraordinari del 16 de desembre de 2019.

26/12/2019

El Ple Extraordinari que es va celebrar el 16 de desembre de 2019 va aprovar el pressupost municipal per al 2020, amb la intenció de planificar i posar ordre, i amb caracter social. També es va aprovar el pla estratègic de subvencions.

El ple comptava amb dos punts en l’ordre del dia: l’aprovació inicial del pressupost de l’exercici 2020 i l’aprovació del pla estratègic de subvencions per a l’exercici 2020.

El pressupost, de gairebé 5 milions d’euros, contempla un increment del 10,44%, gràcies a l’increment del padró de béns immobles i la regularització cadastral. El pressupost incorpora el nou model organitzatiu de l’Ajuntament i les despeses necessàries per al manteniment dels edificis i el seu consum. L’alcalde Miquel Solà va dir que és una eina amb la previsió necessària per planificar els anys vinents.

Així, també té en compte les obres de la 2a planta del Casal de Cultura, el consultori i una partida per al manteniment i millora dels parcs infantils.

Hi ha obres com la 2a fase de l’Avinguda del Centenari, la millora de l’enllumenat i el tancament de la Pista Coberta Martí Gil, en què s’està a l’espera d’altres fonts de finançament.

La filosofia del pressupost és, segons Miquel Solà, fer un esforç per fer front amb recursos propis les necessitats urgents: el mobiliari de la 2a planta del Casal, la reparació de la piscina petita, el canvi d’enllumenat a leds a la pista Martí Gil i millores al Casinet, com el canvi de cortines. També preveu actuacions a la via pública, mobiliari urbà, equipaments educatius i mobiliari d’oficines.

Segons Solà, el pressupost també té un caràcter social, amb crèdits per a l’emergència social i la consolidació d’iniciatives com Portes Obertes, Accés, i un increment de la quantia de les beques a l’Esportbató.

També es tenen en compte mesures per a les famílies monoparentals i noves partides en dotació econòmica per igualtat.

Pel que fa al contracte de neteja, el pressupost contempla tant la despesa com els ingressos per valorització de residus que el contracte comporta.  

En gestió del territori, es contemplen les franges antiincendis al nucli urbà i el bosquet del passeig de Ronda i s’augmenta la dotació en les lleres de riera i en el Parc Rural.

També es continua apostant per les Coves de Montserrat, l’externalització del seu guiatge i la neteja de l’Espai de la Salut.

El pressupost proposa la millora dels parcs infantils i el manteniment de via pública.

Quant a Cultura, s’incrementa la dotació, amb noves programacions i subvencions.

També es proposa la contractació d’un tècnic auxiliar de sistemes i l’adquisició i instal·lació dels equips per a l’enregistrament dels plens municipals.

L’increment del pressupost s’aconsegueix a partir de recursos propis, gràcies a amortitzar el deute a les entitats financeres, i ofereix elements de planificació i ordenació per afrontar els reptes dels anys vinents com l’Agenda 2030 i la lluita contra la pobresa, el canvi climàtic, i una aposta per polítiques de salut, gènere i sostenibilitat.

El regidor Juan Antonio Mani va citar l’informe del secretari quan feia referència al caràcter nominatiu de les subvencions i recomana que se substitueixi, ja que, de 41 subvencions, només 7 s’han donat per concurrència competitiva, fet que fa sospitar, va dir, que es dóna depèn a qui.

El regidor de Ciutadans també va dir que tenia ganes que es filmessin els plens, es va queixar de la quantitat dedicada al manteniment de l’enllumenat, que baixava un 50%.

Pel que fa a la via pública, va dir que caldrà esperar a les eleccions del 2023 per veure feta la vorera nord de l’Av. del Centenari Amadeu Vives i que a prop del Bon Preu “hi ha esvorancs tan profunds que un dia es perdrà un cotxe”.

També es va queixar de la vorera nord del Passeig de Ronda, dient que només està enrajolada la part dels arbres.

Va criticar l’afiliació de Collbató a l’Associació de Municipis per la Independència i va concloure que “han arribat a la conclusió que és més interessant tenir un municipi subvencionat que no un municipi arreglat”.

L’alcalde va respondre que, respecte a les subvencions, l’Ajuntament està avançant cap a la concurrència, però que, fins que no defineixin el reglament, aquest any les faran nominatives.

Respecte a les obres de l’Av. del Centenari, el soterrament de les línies elèctriques té un cost de 600.000 euros. Va dir que l’ajuntament s’està movent per aconseguir finançament, però que no pot incloure aquestes obres en el pressupost si no tenen el finançament garantit.

Pel que fa a l’Associació de Municipis per a la Independència, va dir que “som des del 2013 per un acord del ple, quan hi hagi un altre acord que digui que hem de sortir i aconsegueixi la majoria en el ple, sortirem, mentrestant, seguiren formant part de l’AMI.

A continuació va intervenir la regidora de Junts per Collbató-Més Collbató M. Teresa Casanovas, que va dir que “esperàvem un pressupost innovador, però en aquest, no es veu cap model de poble”. Segons va dir, “continuem condemnant a Collbató a serveis mínims”.

Va criticar que es deixés sense aire condicionat el Casinet i, respecte al turisme, va denunciar que no hi havia cap model turístic integral.

La seva conclusió va ser que darrere el pressupost no hi ha cap projecte de poble i és molt poc engrescador.

L’alcalde va respondre dient que no compartia la seva visió i que, en matèria d’ingressos no es poden fer gaires invents sense tocar impostos. Va definir el pressupost d’eina per a la planificació, per a la redacció de projectes: “Hem prioritzat planificar i posar ordre perquè veníem d’un pressupost prorrogat. Això no impedeix que tinguem projectes d’inversions”. En aquest sentit, va citar el projecte executiu del tancament de la pista Martí Gil, i va anunciar que quan s’incorpori el romanent es podrà fer un esforç. “Hem prioritzat allò que és urgent i necessari i ens preparem per quan la Diputació ens convoqui, tenint projectes definits i madurats per tenir més opcions a aconseguir el seu finançament”.  

A continuació va intervenir la regidora de Socialistes per Collbató Gemma Rodríguez, que va definir els pressupostos d’”excés de prudència”. Respecte a l’organització municipal, va dir que cal una organització diferent, ja que els mètodes de valoració estan obsolets, i es continua sense organigrama ni proposta organitzativa.

Els va comminar a treballar més per buscar finançament i va preguntar què es farà amb el Bosc del Missé, les voreres i els habitatges per als joves. També va criticar el poc caràcter social del pressupost.

També es va queixar que van fer arribar la documentació 5 dies abans, de manera que no permet la participació. Va concloure que “el projecte de pressupost està buit de política i Collbató no s’ho mereix”.

Respecte al Bosc del Missé, Miquel Solà va subratllar que “mai ningú ha tractat el Bosc del Missé com nosaltres, hem estat amb ells, explicant la situació a cara descoberta”.

En aquest moment va intervenir el regidor Josep Estradé per dir que hi havia un pressupost per sobre dels 8 milions d’euros i han fet un projecte de mínims que no arriba als 3 milions d’euros i que permetrà quotes urbanístiques assumibles. Va dir que el primer trimestre del 2020 es presentarà als veïns i que caldrà que diguin quin dels dos volen.

Miquel Solà va dir que “a Collbató fem un esforç molt gran en despesa per a inversió social”. Va criticar que les dades que va oferir la regidora socialista feien referència a realitats metropolitanes i va concloure que “és fer trampes fer servir dades generals tant per Cornellà com per Collbató, perquè no serveixen”.

El pressupost per a l’any 2020 es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-GIC i els vots en contra de la resta de grups municipals.

A continuació, es va tractar l’aprovació del pla estratègic de subvencions per a l’exercici 2020, que, segons va explicar Miquel Solà, era una aposta per l’eficàcia i l’eficiència.

El regidor Mani va preguntar a què es devien les subvencions als Bombers. L’alcalde li va explicar que són per a les activitats esportives i socials en què col·laboren.

La regidora M. Teresa Casanovas va demanar que es posi en marxa la concurrència competitiva amb objectius clars i va destacar que, finalitzant l’any 2020 hauria d’estar fet i publicat.

La regidora Gemma Rodríguez va anunciar el vot en contra del seu grup i es va queixar que no es reactivés l’associació d’agermanament amb la població francesa de Cazères.

El punt es va aprovar amb el vot favorable d’ERC-GIC i el vot en contra de la resta de grups.



Data de modificació: 13/02/2020 09:02:48