Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

22:31  |  17/07/2024

El Ple aprova un pressupost que s'incrementa l'11,18%, per fer front a la pandèmia, i la congelació de les tarifes de l'aigua

  • Ple extraordinari del 14 de desembre de 2020

    Ple extraordinari del 14 de desembre de 2020

18/12/2020

El ple extraordinari celebrat el 14 de desembre va aprovar un pressupost per a l'any 2021 que arriba als 5.465.671,96 euros, amb un increment de l'11,18%, per fer front a la pandèmia de la COVID-19, i que té un fort caràcter social, per aconseguir un poble sostenible i modern. La sessió també va aprovar la congelació de les tarifes de l'aigua per a l'any 2021.

El primer punt del dia era modificar el dia de celebració del ple ordinari del mes de gener. El dia proposat era el 25 de gener de 2021 i es va aprovar per unanimitat.

 

Congelació de les tarifes de l'aigua

A continuació, es va tractar la proposta d'informe sobre les tarifes de l'aigua per a l'exercici 2021, que preveu delegar la competència al consorci, i la congelació de tarifes.

 

La regidora de Junts per Collbató – MES Collbató, Maria Teresa Casanovas va afirmar que no havia vist millora en les tarifes i va definir de "molt cara" l'aigua a Collbató.

 

La va respondre l'alcalde, Miquel Solà, que va explicar que s'havia incrementat un 21,24% la facturació, gràcies a la telelectura, fiabilitat i la detecció de situacions que no s'estava comptabilitzant. També va explicar que s'ha reduït un 10,25% la injecció d'aigua i que s'estan aprofitant els pous.

 

També va ampliar la informació el regidor Josep Estradé, que va explicar que s'havien produït "millores importantíssimes". Estradé va afirmar que Collbató té molts quilòmetres de canonades a mantenir.

 

La regidora de Ciutadans, Mónica Rodríguez, va demanar si era possible fer una revisió per fer més justa la tarifa.

 

Josep Estradé va respondre que la factura és justa, però es pot millorar.

La regidora de Socialistes de Collbató, Gemma Rodríguez va afirmar que votarien a favor, però que només valoraven la congelació de la tarifa, perquè no havien pogut analitzar la documentació.

 

El punt es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte Junts per Collbató – MES Collbató, que va votar en contra.

 

A continuació, es va proposar l'aprovació del règim de fiscalització i intervenció limitada prèvia, respecte de la gestió econòmica de l'Ajuntament.

 

La regidora Mónica Rodríguez va fer referència a l'informe del secretari en què afirmava que l'organ interventor no disposa dels mitjans necessaris i suficients i va voler saber a què es referia.

 

La va respondre l'alcalde, Miquel Solà, que va explicar que "a Collbató ens obliguen a posar les mateixes formes de control que a l'Ajuntament de Barcelona, fet que necessitaria una major estructura interna, que no podem crear per les limitacions de plantilla, per això es diu que no es pot exercir al 100%".

 

El punt es va aprovar per tots els grups, excepte Ciutadans, que s'hi va abstenir.

 

Un pressupost que s'incrementa un 11,18% per donar resposta a la pandèmia

A continuació, es va proposar l'aprovació inicial del pressupost general de l'Ajuntament per a l'exercici 2021.

 

L'alcalde va explicar que el pressupost és la principal eina de planificació de les polítiques públiques, que parteix d'una iniciativa política. Va explicar, que, en el disseny del pressupost 2021, la pandèmia ha condicionat l'elaboració, amb la crisi sanitària, econòmica i social. L'objectiu principal del pressupost és donar resposta a aquesta situació. Els ingressos i despeses se situen en 5.465.671,96 euros, fet que suposa un increment de l'11,18% respecte al 2020. Pel que fa als ingressos, estan condicionats per criteris de prudència.

 

S'ha tingut en compte els efectes de la COVID com la reducció a les entrades de les coves, llar d'infants o mercat municipal. Pel que fa a les despeses, va destacar la supressió de les regles fiscals, un primer pas que, va dir "tant de bo es concreti amb altres mesures per aconseguir un major marge d'actuació".

 

Pel que fa al capítol 1, va explicar que es produeix un increment del 0,9%, també com a resposta d'algunes de les mesures organitzatives. Es va encarregar un estudi de valoració de llocs de treball i organigrama i s'ha entomat el repte d'adaptar l'organització de l'Ajuntament als temps actuals, partint de una estructura de tres pilars: serveis generals, serveis tècnics i serveis a les persones.

 

Respecte al capítol 2, les despeses corrents en béns i serveis, destaca la neteja d'equipaments, tant escoles com casal de cultura o equipaments esportius, amb un increment important, i noves despeses com a control d'aforament al mercat.

 

L'alcalde també va anunciar la previsió d'una partida de fons de contingència de 40.000 euros per a despeses imprevistes i finalment pel que fa a les inversions, va anunciar 494.000 euros per a accions com la millora de l'espai de la Salut, i el Parc de bombers, que seran finançats en bona part per la Generalitat, i per a millores en la via pública, com la millora de l'asfaltatge, i, en equipaments, la segona part de la millora de la piscina petita.

 

Miquel Solà va dir que el pressupost 2021 té "un fort caràcter social, per aconseguir un poble sostenible, modernitzar l'administració, i planificar de cara al futur".

 

Mónica Rodríguez es va queixar de la participació de l'Ajuntament a l'Associació de Municipis per a la Independència".

 

Miquel Solà va respondre que "no entraré en el debat sobre la tipologia d'entitats i voldria recordar que, si estem pagant aquesta subvenció, és perquè el ple ho ha decidit".

 

Maria Teresa Casanovas va criticar que "al pressupost no veiem un projecte engrescador, és trist". També va dubtar sobre els avantatges en la creació de tres coordinadors tècnics a l'Ajuntament i va denunciar que "no es dedica ni un euro a pressupostos participatius".

 

Pel que fa a la figura dels coordinadors, Miquel Solà va explicar que cada vegada hi ha més projectes transversals i, "d'alguna manera, ja està funcionant, s'ha de reconèixer i crear aquests interlocutors".

 

La regidora Gemma Rodríguez va criticar el funcionament del sistema de recollida de residus porta a porta. Va demanar reunions amb les associacions de veïns, es va preguntar sobre la contractació d'artistes locals i comarcals i va criticar que l'Ajuntament no manté contacte amb els Casal d'Avis i no tenen empatia.

 

A escala general, va denunciar que "No accepten les crítiques per canviar. Per respecte a totes aquestes persones que no el van escollir. Hauria de recollir propostes de tots els grups", i va concloure que "no donarem suport al pressupost perquè no ens ha deixat participar".

 

L'alcalde va respondre, que havia estat regidor a l'oposició i, sempre que hi havia governs amb majoria absoluta, intentava col·laborar en tot el possible".

 

La regidora Mar Andreu va explicar que "la contractació de creadors locals s'ha fet des del minut 1 que hem entrat".

 

El pressupost es va aprovar amb el vot favorable de l'equip de Govern i el vot en contra de la resta de grups.

 

Pla estratègic de subvencions

El següent punt era la proposta del pla estratègic de subvencions per a l'exercici 2021.

 

Miquel Solà va explicar que, com a novetat, la majoria d'entitats passen a un sistema de concurrència competitiva.

 

La regidora Mónica Rodriguez va demanar que s'augmentés el nombre de subvencions per concurrència competitiva.

 

Maria Teresa Casanovas va demanar també que s'incrementi el nombre de subvencions en concurrència perquè pot haver-hi més d'una entitat que es dediqui al mateix tema.

 

El punt es va aprovar amb el vot favorable de l'equip de Govern i de Junts per Catalunya, l'abstenció de Socialistes de Collbató i el vot en contra de Ciutadans.

 

Relacionat amb aquest punt, es va proposar l'aprovació de les bases reguladores per a la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva pel foment de la cultura, educació, esports, serveis socials, igualtat i diversitat.

 

Les subvencions estaven valorades en 4.200 euros per a Educació; 14.000 euros, per a Cultura; 1.000 euros, per a Igualtat i LGTBI; 23.000 euros per a Esports, i 3.000 euros per a Serveis Socials.

 

El punt es va aprovar amb els vots a favor, de l'equip de Govern i Junts, i l'abstenció de Socialistes i Ciutadans.



Data de modificació: 24/01/2021 12:42:30