Les batudes són el mètode de control més habitual per regular les poblacions i per evitar les molèsties causades per aquests animals, que a més estan proliferant de manera descontrolada atès que no tenen depredadors naturals.
Aquesta temporada 2022-23 el període hàbil de caça de senglar és el comprès entre el primer diumenge de setembre de 2022 (dia 4) i l’últim diumenge de març de 2023 (dia 26), durant el qual es poden fer batudes programades.
Com és habitual, cada batuda està autoritzada i comporta l’activació d’un protocol dissenyat per tal de garantir la seguretat de la ciutadania durant la jornada de caça. Aquest consisteix en la senyalització dels camins tallats, i també la comunicació a la població i a les de la realització d'aquesta activitat. El dia de l'actuació es tancarà l'accés als camins afectats.
De moment les batudes confirmades i que tindran lloc a Collbató es realitzaran a les dates i zones següents, on la Societat de Caçadors haurà de complir totes les determinacions legals vigents:
- Dissabte dia 5 de novembre a partir de les 7 h del matí a tot estirar fins a les 18 h a la zona de la Serra dels Gatells.
- Dimecres dia 9 de novembre a partir de les 7 h del matí a tot estirar fins a les 18 h a la zona del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
- Diumenge dia 13 de novembre a partir de les 7 h del matí a tot estirar fins a les 18 h a la zona de Can Dolcet i zona dels masos de Can Martí Joan, Can Guineu i Can Perellonch.
RECOMANACIONS:
Què fer durant les batudes?
- Cal respectar en tot moment la senyalització que la Societat de Caçadors instal·la als camins i pistes forestals (inicis, creuaments i finals) que donin accés a la zona de les batudes i en els quals s'alerta de la realització de les batudes.
- Evitar la zona de caça marcada durant la realització de batudes, pel risc que representa.
- S'ha d'evitar abandonar els camins principals quan es realitzen activitats cinegètiques.
- Quan es realitzen les batudes de senglars, els caçadors han de respectar sempre una distància mínima de 100 metres dels habitatges, i sempre col·locats d'esquena a les àrees habitades. En el cas de caça menor, la distància mínima de seguretat es redueix a 50 metres perquè usen armes de perdigons.
Què podem fer a l'àmbit privat?
- No apropar-se mai a un porc senglar, perquè podrien respondre de forma violenta.
- No donar mai menjar als senglars ni a cap altre animal salvatge, ni deixar al seu abast els aliments de les vostres mascotes. Resulta contraproduent perquè s'alteren les seves pautes de comportament natural i instintiu i poden generar situacions de risc en tenir reaccions imprevisibles i perilloses.
- Fer ús del sistema de recollida porta a porta i depositar els residus als cubells corresponents i tapar-los correctament després d'abocar-hi els residus. Està prohibit abandonar els residus domèstics a les papereres de la via pública atès que atrauen els senglars i escampen el seu contingut a la via pública.
- Instal·lar tanques als horts i jardins per evitar l'accés dels porcs senglars.
- Quan circuleu pels camins i zones forestals extremeu les precaucions per tal d'evitar possibles accidents. Cal moderar la velocitat i circular exclusivament per les vies destinades a la circulació motoritzada.
- Evitar tenir plantes bulboses a l'abast dels senglars. Són comunes en la seva alimentació.