Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

00:16  |  18/04/2025

Un cicle de conferències abordarà la relació entre Collbató i Montserrat, amb motiu del mil·lenari

  • Cicle Collbató i Montserrat

    Cicle Collbató i Montserrat

8/4/2025

“Collbató i Montserrat: una història mil·lenària, una història compartida” és el títol del cicle de set conferències organitzat per la Biblioteca Sibil·la Durfort i l’Ajuntament de Collbató que tractarà temes com la història, la toponímia i la flora montserratina amb especialistes locals o de l’entorn.


Enguany se celebra el mil·lenari de la fundació, el 1025 per l’abat Oliva, del monestir de Santa Maria de Montserrat: reconegut i prestigiós centre d’espiritualitat, peregrinació i culte; icona del catalanisme; i custodi d’un patrimoni cultural i històric de gran valor. Durant bona part d’aquests mil anys  els collbatonins i collbatonines han tingut un paper clau en el dia a dia del monestir i de la pròpia muntanya, un paper que aquest cicle de conferències vol reivindicar ja que forma part del patrimoni del municipi.

Les set conferències s’impartiran amb caràcter mensual a la Biblioteca Sibil·la Durfort, sota la batuta de la comissària del cicle, la collbatotnina Assumpta Muset i Pons, doctora en Història per la UB i màster en Gestió d’Institucions Culturals per la UIC.

 

Conferències del cicle “Collbató i Montserrat: una història mil·lenària, una història compartida”:

  • 23 d’abril a les 19 h: presentació del projecte i conferència Montserrat prehistòrica. Les primeres excursions a la muntanya, a càrrec del doctor en arqueologia i responsable de les excavacions de la cova Gran, de Collbató, Juan Ignacio Morales.

 

  • 22 de maig a les 19 h: conferència  La Mare de Déu de Montserrat. La talla romànica. El culte i la devoció a la Verge, a, càrrec de Montserrat Pagès membre del CECBL doctora en art per la Universitat de Barcelona, exconservadora del MNAC i especialista en art romànic.

 

  • 19 de juny a les 19 h: conferència Sens periudici de la sentència [...] del senyor rey. Montserrat i els seus dominis més propers a finals de l’edat mitjana, amb Albert Gobern, historiador i Màster de Cultures Medievals per la UB.

 

  • 18 de setembre a les 19 h: presentació del llibre de M. Àngels Rius i Bou Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939), de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2024. M. Àngels Rius és bibliotecària de l’Abadia de Montserrat i doctoranda de la UAB.

 

  • 10 d’octubre a les 19 h: presentació del llibre Nova flora i atles corològic de Montserrat, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, de Josep Nuet i Badia, graduat en arts aplicades per l’Escola Massana, cartògraf, botànic i escriptor.

 

  • 21 de novembre a les 19 h: conferència d’Assumpció Rehués, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Sobre el nostre patrimoni onomàstic. Petit recorregut per la toponímia montserratina. Rehués, Llicenciada en filologia catalana per la UOC i membre de la Societat d’Onomàstica, ens parlarà sobre la toponímia de Montserrat i Collbató.

 

  • 4 de desembre a les 19 h: Albert Mauri, doctor en història medieval per la UAB, presentarà el llibre Els camins romeus de Montserrat, (S. XI-1850) de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2024, d’A. Muset, doctora en Història per la UB i màster en gestió de recursos culturals per la UIC; i M. Vives, doctor en història antiga i arqueologia per la UB i catedràtic d’institut.

 

Tots els actes són gratuïts i oberts a tothom, i no requereixen inscripció prèvia. El cicle de conferències es complementarà amb una exposició temporal per explicar els vincles teixits al llarg de la història dels collbatonins i collbatonines amb la muntanya i el Monestir.

 

 

 


Informació relacionada


Data de modificació: 08/04/2025 16:44:54