Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

04:30  |  23/11/2024

Amadeu Vives serà enterrat a Collbató el proper 20 de setembre

  • Moment de la signatura

    Moment de la signatura

  • Moment de la signatura

    Moment de la signatura

6/6/2014

Dimarts a la tarda tenia lloc al Palau de la Música Catalana l’acte de signatura del conveni de col·laboració entre la SGAE, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i l’Ajuntament de Collbató per a l’organització dels actes de retorn de les restes del mestre Amadeu Vives al nostre municipi. El conveni, signat pel director a Catalunya i Balears de la SGAE, Ramon Muntaner, la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, Mariona Carulla, i l’alcaldessa de Collbató, Ana Úbeda, estableix que el mestre Vives serà enterrat al que va ser el seu poble natal el proper 20 de setembre. L’alcaldessa de Collbató manifestava, un cop signat el conveni, que “per a Collbató és un veritable orgull poder retre homenatge al que ha estat, no només un dels nostres veïns més il·lustres, sinó una de les principals figures de la cultura catalana. Estem convençuts de que els actes d’homenatge que es realitzaran entorn al seu retorn estaran a l’alçada del que ens reclama un moment així”.

A més de la participació, durant els actes funeraris, de l’Orfeó Català, a l’actualitat es treballa en l’organització de les que seran les diferents activitats paral·leles que es duran a terme en record de la figura del compositor. Entre aquestes s’ inclouran una actuació del cor de la Passió d’Esparreguera, que interpretarà algunes peces del compositor collbatoní, un concert d’orgue, una exposició i conferències sobre l’obra escrita del compositor. En l’organització de les activitats programades treballa des de fa mesos una comissió ciutadana que es reuneix periòdicament.

El procés per al retorn d’Amadeu Vives començava a fer-se efectiu el 2 de desembre de 2012 amb la signatura de la interlocutòria que haurà de permetre el trasllat de les seves restes al cementiri municipal de la vila. Les despulles de l’autor d’obres tan emblemàtiques de la lírica com són Maruxa, Bohemios o Doña Francisquita van ser traslladades en el moment de la seva mort, a Madrid al 1932, fins el cementiri de Montjuïc on han reposat fins al moment. Amb el decurs dels anys els descendents directes d’Amadeu Vives van desaparèixer, i el manteniment de la seva tomba quedà en mans de l’Orfeó Català, del qual el compositor va ser fundador juntament amb el també músic Lluís Millet i Pagès.