Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

07:35  |  17/07/2024

S’aprova la modificació de les ordenances fiscals pel 2016

  • ESCUT COLLBATÓ

    ESCUT COLLBATÓ

9/11/2015

El passat divendres es va celebrar un ple extraordinari en què es van aprovar les modificacions de les ordenances fiscals per l’any vinent, que tenen com a objectiu l’adaptació als canvis en la normativa que les afecten, a més de l’adequació de les tarifes a les necessitats actuals. Unes modificacions que es van aprovar amb els vots en contra del Grup dels Socialistes de Collbató.


El criteri general ha estat la congelació dels impostos i taxes, amb l’excepció de l’Impost sobre béns immobles (IBI). En aquest cas, s’ha establert el tipus de gravamen al 0,673%. Una decisió que s’ha pres tenint en compte que, en els darrers exercicis, les decisions estatals han obligat a aplicar al nostre municipi un tipus impositiu per sobre de l’aprovat pel Consistori. És a dir, que una part dels veïns tributava un 0,703 i l’altra un 0,657.


Aquest increment estatal no es produirà l’any vinent i, per tant, els veïns que tributaven per sobre del valor aprovat per l’Ajuntament, pagaran menys. Aquest fet suposa una reducció de 99.616,36€ en les previsions d’ingressos del pressupost municipal. Ara bé, aquesta disminució es considera que no l’ha d’assumir –totalment– la ciutadania.


Així doncs, amb la voluntat de continuar i millorar la prestació de serveis a la ciutadania, i amb l’objectiu d’apaivagar la davallada que es produiria en els ingressos municipals, es proposa com a efecte regulador l’aplicació d’un tipus impositiu per l’IBI que té com a finalitat recuperar el 50% de les previsions d’ingressos. L’altra meitat l’assumirà l’Ajuntament. A efectes pràctics, suposarà una disminució d’entre 40 i 60€ de la taxa dels veïns que tributaven per sobre del valor fixat. Mentre que, els veïns que pagaven segons el valor estipulat veuran un increment de –com a màxim– 18€.


La resta d’impostos s’han congelat. I cal destacar que l’Impost sobre Vehicles és el més baix dels municipis del nostre entorn.


En relació a les modificacions de les taxes, destaquem la de recollida, transport i tractament de residus, en la qual es proposa una lleu rebaixa de les bonificacions fiscals per l’ús de la deixalleria i s’incentiva amb una major bonificació l’ús de compostadors domèstics per tal de reduir els residus que es generen. Alhora, s’augmenten les bonificacions socials.


En el cas de la Taxa de Llicències o comprovació d’activitats en matèria d’urbanisme, s’incorpora una quantia per sol·licitar llicència d’obres com a conseqüència de la inspecció de la guàrdia municipal, i que comportarà un augment de 52,50€.


Respecte la Taxa d’Aprofitament particular de béns i instal·lacions de domini públic, es modifiquen alguns elements que afecten els equipaments culturals:


  • S’incorpora una nova taxa per la Sala Portals, fins ara inexistent.
  • S’estableix un criteri únic i coherent de taxa per totes les sales (Casal, Casinet, Sala Portals i Antic Ajuntament) en funció de les dimensions i les prestacions.
  • S’incorpora el suplement de l’ús de l’equip audiovisual del Casinet, tal com ja existia en el cas del Casal.
  • Es mantenen les bonificacions existents per les entitats locals.

Finalment, cal destacar els canvis que afecten la Taxa de Serveis Generals, i que serveixen per adequar alguns elements que havien quedat obsolets. S’introdueixen noves tarifes com, per exemple:


  • Tarifa social per les Coves.
  • Tarifa per agents turístics a la Cova Freda.
  • Actualització de les bonificacions per aturats en les activitats esportives, a més de la seva ampliació als pensionistes més grans de 60 anys.