Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

11:34  |  19/07/2024

El Ple Municipal tracta la situació de la Guàrdia Municipal

  • El Ple Municipal va tenir lloc a la Sala d'Actes del Casal de Cultura

    El Ple Municipal va tenir lloc a la Sala d'Actes del Casal de Cultura

27/11/2018

A la sessió del ple ordinari d'ahir va assistir una representació del cos de Guàrdia Municipal amb pancartes reivindicatives. La situació d'aquest col·lectiu va ser un dels temes centrals de la sessió, amb intervencions de tots els grups polítics i de representants del mateix cos, als quals l'alcalde va animar a explicar les seves reivindicacions.

Abans d'iniciar-se el ple, l'alcalde, Miquel Solà, va comunicar que no es podia celebrar a la Sala Portals, com és habitual, pels preparatius del lliurament dels kits per a la recollida selectiva. També va presentar el nou secretari de l'Ajuntament, Jordi Esteban. La sessió va començar sense l'assistència del regidor Salvador Valls, que es va incorporar uns minuts després.

 

El primer punt de l'ordre del dia era l'aprovació de l'acta del ple anterior. El regidor Jordi Serra va indicar que no s'havien incorporat alguns dels comentaris que ell havia fet i es va acordar deixar-la pendent perquè es puguin revisar les anotacions per incorporar els comentaris que es notaven a faltar.

 

Nou secretari-interventor

A continuació es va donar compte dels decrets d'alcaldia, com nomenar l'arquitecte municipal com a funcionari interí. També es va donar compte oficialment del nomenament en comissió de serveis del nou secretari de la Corporació, Jordi Esteban.

 

La següent proposta era l'aprovació de la modificació de la relació de llocs de treball, referida al secretari-interventor. La regidora Ana Úbeda va demanar que es fes una revisió de tota l'organització, raó per la qual va anunciar que el seu grup s'abstindria. El regidor Jordi Serra va voler conèixer l'organigrama de l'Ajuntament, segons marca la Llei de Transparència, i va anunciar que també s'abstindria. A l'hora de la votació, aquest punt es va aprovar amb 5 vots a favor i 6 abstencions.

 

El ple va tractar la compatibilitat sol·licitada per l'arquitecte municipal, per poder exercir la seva professió, sense que afectés la seva feina a l'Ajuntament. La regidora Ana Úbeda va dir que pel seu grup no tenien res en compte mentre es garantís que complia amb les seves obligacions amb el seu lloc de treball a l'Ajuntament. El regidor Jordi Serra va argumentar la seva abstenció dient que l'equip de Govern no tenia legitimitat. La proposta es va aprovar amb deu vots a favor i una abstenció.

 

Seguidament, es va presentar la proposta d'aprovació del Compte General 2017. Ana Úbeda va dir que el seu grup s'abstindria. Jordi Serra va dir que votaria en contra, perquè es presenta fora de termini, tot i que va reconèixer que menys que en anys anteriors. També va demanar el terme mitjà de pagament a proveïdors. El regidor Josep Estradé li va respondre que aquesta informació la podia trobar a l'informe de la secretària-interventora. La proposta va sortir aprovada amb cinc vots a favor, cinc abstencions i un vot en contra.

 

Mocions a favor de l'absolució dels presos polítics i d'una resolució de la Generalitat de Catalunya

Es van presentar dues mocions que havien proposat els grups ERC-AM, GIC-Fem Collbató-E, PDeCAT. La primera d'elles, a favor de l'absolució dels presos polítics, ja que les peticions de presó parteixen d'un relat de violència totalment fals. La moció també denunciava la manca de separació de poders i donava suport a totes les persones que pateixen la repressió de l'Estat. El regidor Jordi Serra va anunciar que votaria a favor. El regidor socialista Salvador Valls va anunciar que s'abstindria, a nivell personal, perquè "la situació està prou crispada i els governs locals ens hem de preocupar dels problemes dels nostres municipis". L'alcalde, Miquel Solà, li va respondre que "el fet que ens preocupem dels problemes del poble no va en contra d'estar preocupats perquè es posin en dubte els nostres drets i llibertats, no només com a poble, sinó també en l'àmbit individual; davant d'una situació d'excepcionalitat, no podem ser neutres".

 

La regidora M. Teresa Casanovas va indicar que "seria un error no pronunciar-se sobre aquest fet, perquè els municipis formem part del país. Que la moció vingui de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) és significatiu, perquè vol dir que hi ha molts municipis que pensen com nosaltres".

 

El regidor Josep Estradé va dir que "no ho podem oblidar perquè està afectant la nostra vida quotidiana. Ens volen fer partícips d'una farsa i la denunciarem cada dia de l'any mentre els nostres drets estiguin compromesos". La moció es va aprovar amb 10 vots a favor i una abstenció.

 

La següent moció era en suport de la resolució 92/XII del Parlament de Catalunya sobre la priorització de l'agenda social i la recuperació de la convivència, aprovada l'11 d'octubre. La moció donava suport a tota la resolució i destacava la crítica a la judicialització de la política, instava al diàleg i rebutjava el posicionament del rei i la justificació de la violència. La regidora Concepció Alsina va preguntar perquè la moció se centrava en el paper de les institucions. L'alcalde va respondre, explicant que es deu al fet que l'únic punt que va provocar amenaces va ser el de la crítica a les institucions i, concretament, a la monarquia. El regidor Jordi Serra va demanar que s'incorporés a la moció el redactat de la resolució i l'alcalde li va respondre que així es faria. A l'hora de la votació, es va aprovar per unanimitat.

 

En el torn de precs i preguntes, la regidora Ana Úbeda va demanar quan seran efectius els 300.000 euros de la parcelació al centre del poble. Josep Estradé va dir que respondria per escrit. La regidora socialista també va demanar l'informe de situació del deute de l'empresa Bertran Basauli.

 

Reivindicacions de membres de la Guàrdia Municipal

Membres de la Guàrdia Municipal, amb pancartes reivindicativesLa regidora Concepció Alsina va fer un prec recordatori perquè es publiqui el calendari de neteja i va voler saber què està passant amb la Guàrdia Municipal. Un grup de quatre guàrdies municipals ocupaven una filera i mostraven pancartes reivindicatives.

 

L'alcalde Miquel Solà va explicar que existeix un conflicte des de fa anys, perquè tenen una sèrie de reivindicacions, com millores econòmiques i laborals, i mesures més concretes en relació a com funciona l'organització jeràrquicament. Solà va dir que la resolució d'aquestes reivindicacions no és fàcil. Va detallar que han dut a terme moltíssimes reunions, ell personalment amb tot el grup i amb representants sindicals, però que la solució comporta la revisió de les fitxes descriptives i va lligada a tota la plantilla.

 

L'alcalde també va explicar que es va intentar fer una mediació interna que no ha aconseguit els seus objectius, fet pel qual s'està duent a terme una mediació externa, encarregada a una persona especialitzada en aquest tipus de col·lectius, que, divendres vinent, presentarà les seves conclusions. Respecte a la recent campanya, Miquel Solà va dir que, a la darrera votació, s'havien quedat sense representació sindical i que, pocs minuts després, van presentar una instància demanant solucions. L'alcalde va denunciar la utilització que s'ha fet d'aquest conflicte per part d'algunes persones per fer demagògia, sense tenir informació de com funciona la Guàrdia Municipal, i va dir que "fer determinats discursos és perillós".

 

Ana Úbeda va reclamar que s'arribi a solucions. L'alcalde va respondre que "mai m'he negat a seure amb ells; ells mateixos ho poden dir", i va insistir que l'origen del conflicte no és d'ara sinó de fa anys.

 

El regidor Jordi Serra va voler saber l'opinió de l'equip de Govern sobre si les condicions de treball de la Guàrdia Municipal eren idònies. L'alcalde va respondre que "són molt millorables, com les de la resta de personal de l’Ajuntament, però, com a organització municipal, tenim un marc que ens limita com moure'ns. No podem pujar categories sense complir la normativa. Tenim les nostres limitacions de dimensió i legals".

 

Respecte a altres temes, el regidor Oriol Castells es va interessar per la neteja de diversos carrers i camins municipals. També va denunciar que un vehicle d'Aigües de Collbató estacionés contínuament en una finca quan no està realitzant feines relacionades amb la seva activitat.

 

Jordi Serra va voler saber si, en relació amb el projecte d'ampliació de l'abocador de Can Mata, que ha rebut 32 al·legacions, l'Ajuntament d'Hostalets de Pierola s'ha posat en contacte amb el de Collbató. L'alcalde va respondre que han rebut comunicacions des del Departament de Territori i que estan en contacte amb els ajuntaments de Masquefa i Piera, per analitzar les al·legacions i veure com actuar al respecte.

 

El regidor Serra també va demanar les actes dels Consells Municipals, i va denunciar que Endesa està tallant el servei de llum a veïns que no volen instal·lar el nou comptador elèctric. L'alcalde va dir que "és un sol cas, que s'ha produït aquesta tarda i un regidor ja s'ha posat en contacte amb la família".

 

El regidor Alex Samaranch va confirmar que ell ha contactat la família quan ha tingut coneixement del fet i que gestionaran aquesta incidència.

 

Jordi Serra també va fer un prec relatiu al Dia Internacional de Violència envers les Dones. Va dir que altres anys s'havien aprovat declaracions institucionals i va demanar que l'Ajuntament fes un comunicat d'adhesió. El regidor Samaranch va respondre que "aquest any és el que hem fet més activitats, amb la participació de joves, voluntaris, i l'acte oficial va registrar un gran nivell de participació".

 

En el torn de preguntes, un grup de persones que es van identificar com integrants del partit Ciutadans a Collbató van insistir en què calia resoldre el problema de la Guàrdia Municipal perquè "els policies locals no poden fer vaga però tenen altres mitjans per no fer la seva feina com a protesta" i van mostrar la seva preocupació per la inseguretat ciutadana.

 

L'alcalde els va respondre que, a Collbató no hi ha Policia Local, sinó Guàrdia Municipal, que no és el mateix, i els va convidar a informar-se més abans de fer demagògia sobre aquests temes.

 

A continuació va prendre la paraula un representant dels guàrdies municipals per reconèixer que s'havien dut a terme moltes reunions, però que no han obtingut resultats. Va expressar que les seves reivindicacions es concentren en tres àmbits: organitzatiu, salarial i de manca de personal, i va reconèixer que el conflicte ve de lluny, però que és urgent la seva resolució i que estava a l'espera que l'alcalde respongués un correu electrònic que li havia enviat.

 

Un dels representants de Ciutadans van preguntar si un deute pendent amb l'Escola de Música d'Esparreguera podia posar en perill la continuïtat dels alumnes de Collbató. L'alcalde va respondre que hi ha una diferència de criteris entre els ajuntaments d'Esparreguera i de Collbató pel cost del servei que havia ofert l'Escola de Música en el període 2011-2013, però, va destacar, "l'Escola de Música que hi ha ara a Collbató es va crear de nou i no té res a veure amb l'Escola de Música d'Esparreguera, per la qual cosa aquesta diferència de criteris no afecta de cap manera al funcionament actual del servei".

 

Un altre representant d'aquest partit va demanar que es fes la poda de l'arbrat a l'octubre, quan les branques encara tenen totes les fulles, per evitar que caiguin a terra. L'alcalde li va respondre que la poda es fa amb criteris dels especialistes, que recomanen fer-la més tard, perquè és millor per a la salut dels arbres. Aquesta darrera pregunta va tancar la sessió del ple ordinari de novembre.



Data de modificació: 27/11/2018 17:44:04