Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

08:29  |  16/09/2019

Un Casinet ple gaudeix de la pel·lícula Maleïda 1882, de l'Albert Naudin

  • El Casinet, ple, a la presentació de Maleïda 1882

    El Casinet, ple, a la presentació de Maleïda 1882

7/9/2019

El Casinet es va omplir de gom a gom per veure en primícia la pel·lícula Maleïda 1882, dirigida per l'Albert Naudin, cineasta de Collbató, en un acte de presentació en què van participar el director, l'actor Lluís Soler i l'estudiós de Jacint Verdaguer Bernat Gasull.

L'acte va ser presentat per l'alcalde, Miquel Solà i hi van assistir la regidora de Cultura, Mar Andreu, i el regidor d'Esports, Jordi Riera.

 

La pel·lícula se situa a l'estiu de 1882, any en què el poeta Jacint Verdaguer ressegueix el Pirineu a peu, en condicions adverses i amb materials precaris. En Verdaguer fou el primer a fer aquesta gran travessa d'alta muntanya fins al cim de l'Aneto. A partir d'aquesta aventura, va escriure el seu poema èpic "Canigó".

 

Maleïda 1882 bascula entre el documental i la recreació històrica, i, a la seva projecció, va destacar per la seva espectacular fotografia i pel detallista vestuari i attrezzo dels intèrprets.

 

Un cop finalitzada la projecció, es va obrir un debat amb el nombrós públic assistent, que es van interessar per les condicions precàries en què es feia muntanyisme a finals del segle XIX i en els documents de Verdaguer que documentaven la travessa, entre altres temes. L'interès suscitat per la pel·lícula va fer que el torn de preguntes s'allargués fins passades les 10 de la nit. Està previst que Maleïda 1882 s'estreni comercialment l'any vinent.

 

El creador de la pel·lícula, el cineasta Albert Naudin, viu fa anys a Collbató, és alpinista i muntanyenc i ha produït altres films com L'exploració del Borkoldoy i Les Muntanyes d'en Jamal. Maleïda 1882 fou presentat el 10 de juny al FIC-CAT (Festival Internacional de cinema en català) i ha estat produïda per Filmexplora Produccions, amb la participació de TV3 i amb el suport de la Fundació Jacint Verdaguer, Musèu dera Val d'Aran, Ecomuseu Valls d'Àneu i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.Data de modificació: 07/09/2019 11:14:38