Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

16:17  |  17/07/2024

Consells i mesures per la prevenció del mosquit tigre

  • Mosquit tigre

    Mosquit tigre

7/6/2021

Davant l’arribada de l’estiu i les altes temperatures, l’Ajuntament recorda als ciutadans i ciutadanes algunes mesures de prevenció davant el mosquit tigre.

Es tracta de mesures per evitar-ne la proliferació i per prevenir o bé per actuar davant una picada, atès que la proliferació de mosquits tigre s’incrementa, especialment a zones urbanes i es calcula que més del 90% d'espais on cria són privats.

 

Tothom pot contribuir a evitar la proliferació del mosquit tigre. Per aquest motiu l’Ajuntament de Collbató vol recordar una sèrie de consells pràctics i efectius per reconèixer la seva presència i també fer-hi front. 

 

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

 

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

 

La picada del mosquit no és perillosa però la seva presència  pot ser molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Tanmateix aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika.

 

A Catalunya s'han detectat alguns casos importats d’aquestes malalties, en persones que havien viatjat a zones com el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i allà el mosquit els havia picat.

 

On viu?

 

El seu hàbitat de cria són els petits receptacles d'aigua a la intempèrie. Posen els ous a dins dels recipients que acumulen aigua. Tot seguit es desenvolupen les larves i, en menys de set dies, surten els mosquits. 

 

S'han detectat larves de mosquit tigre a gerros, galledes, platets sota els testos, desguassos de patis o piscines, embornals, escocells dels arbres, sistemes de drenatge de teulades, bidons sense tapa hermètica, dipòsits subterranis, subsòls inundats, piscines en estat d'abandó i un llarg etcètera. No els agrada pondre els ous en aigües en moviment ni en grans masses d'aigua. S'amaga a les zones de vegetació ombrívoles i a recer del vent.

 

Què puc fer per controlar-lo?

 

La millor estratègia de control d’aquest mosquit és eliminar el focus de cria. 

 

Es per això que cal:

  • Retirar de la intempèrie els recipients que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats, sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic, etc. En cas que no es puguin eliminar: buidar-los, invertir-los, foradar-los o tapar-los.

o       Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua. 

o       Si no es poden eliminar ni buidar: Tapar el recipient hermèticament o bé amb tela mosquitera molt prima (malla d'1 mil·límetre) els safareigs i les basses petites.

  • Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
  • Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.

Quan cal trucar a urgències?

 

Truqueu al 112, al 061 Salut Respon o cerqueu assistència mèdica d'emergència si patiu:

  • Dificultat per respirar.
  • Inflamació en qualsevol part de la cara.
  • Sensació d'opressió a la gola.
  • Sensació de debilitat.
  • Coloració blavosa.


Data de modificació: 07/06/2021 09:36:58