Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

05:31  |  17/07/2024

El descobriment de nivells paleolítics de fa més de 12.000 anys demostren el potencial arqueològic de la Cova Gran de Collbató

  • Excavacions 2022

    Excavacions 2022

  • Resultats excavacions 2022

    Resultats excavacions 2022

  • Resultats excavacions 2022

    Resultats excavacions 2022

  • Resultats excavacions 2022

    Resultats excavacions 2022

4/10/2022

L’equip d’arqueòlegs del SERP ha trobat restes de fa més de 12.000 anys i han fet un sondeig que els hi ha permès trobar restes que demostrarien que la cova va ser ocupada fa més de 40.000 anys.

  • Descobreixen nous nivells paleolítics a la Cova Gran de Collbató de fa més de 12.000 anys. 
  • Les noves troballes són de gran interès per estudiar el poblament prehistòric del prelitoral català i caracteritzar els grups de caçadors-recol·lectors del Paleolític superior de la muntanya de Montserrat. 

L’equip d’arqueòlegs del grup de recerca Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES – CERCA) ha descobert noves restes del Paleolític superior a la Cova Gran de Collbató en el transcurs de l’excavació que ha tingut lloc aquest passat mes de juliol de 2022.  

En aquesta ocasió s’ha continuat l’excavació de l’entrada de la cova, d’uns 35 m2, finalitzant un dels nivells d’ocupació corresponents al Paleolític superior final. L’estudi de les mostres, de fa uns 12.000 anys, permetran als grups de recerca estudiar i conèixer les dinàmiques d’ocupació del jaciment i el patró de distribució especial duta a terme pels últims caçadors - recol·lectors paleolítics.  

Les restes arqueològiques trobades en aquesta zona es concentren al voltant de diverses llars, d’on s’han recuperat restes de conills i cabres amb evidències d’haver estat consumits, i eines de sílex. Petxines marines amb perforacions i impregnacions de pigments vermells i fragments d’agulles d’os també s’han pogut recuperar del jaciment.  

Aquesta campanya també ha servit per deixar constància de l’existència de nivells arqueològics més antics mitjançant un petit sondeig. S’han recuperat restes de cànids i mamífers de talla petita, eines de sílex i d’os que se situen al voltant de fa 14.000 anys, i també eines de sílex del Paleolític mitjà, el que indicaria que la cova va ser ocupada pels Neandertals fa més de 40.000 anys.  

Els treballs de recerca a la Cova Gran de Collbató han permès comprovar el potencial arqueològic del jaciment, i corroborar la presència d’ocupacions del Paleolític mitjà. Els treballs de recerca a la Cova Gran de Collbató estan contribuint significativament a recuperar i realçar el patrimoni de les coves prehistòriques de Montserrat, i omplen el vuit de coneixement sobre el poblament paleolític en aquesta zona. 

Treballs de recerca 

Aquesta intervenció arqueològica compta amb el suport de l’Ajuntament de Collbató i el Patronat de la Muntanya de Montserrat. 

El treball de camp i la recerca al jaciment de la Cova Gran de Collbató està dirigit pels Drs. Juan Ignacio Morales (IPHES-CERCA) i Roser Marsal (Universitat de Barcelona) i forma part del projecte quadriennal de recerca de la Universitat de Barcelona “Transicions culturals durant el Plistocè i l'Holocè al litoral-prelitoral de Catalunya”, finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 



Data de modificació: 04/10/2022 09:34:48