Collbató

Collbató
  • MIDA DEL TEXT   

13:12  |  21/12/2024

Parc Rural del Montserrat

Parc rural MontserratQuè és el Parc Rural del Montserrat?

 

El Parc Rural del Montserrat és un projecte destinat a la protecció i recuperació de sòl agrícola, la dignificació de l’ofici de pagès, la promoció del productes de la terra amb la marca “Montserrat”, la difusió del patrimoni natural i la protecció del territori en front activitats especulatives i la pressió urbanitzadora. És en definitiva una eina per posar en valor tot el sòl rústic com a entorn que conté al seu si, la majoria de valors ambientals, paisatgístics i turístics a més dels propis valors culturals i productius, amb l’agricultura de secà, l’olivera i la vinya com a elements centrals.

Un repàs històric
  • A mitjans del 2004 es va elaborar per part de la regidoria de Medi Ambient de Collbató, una memòria titulada “Parc Rural (entorn agroforestal) del Montserrat. Un projecte per a la posada en valor del sòl agrícola del Montserrat”, on s’estudiava la situació territorial estratègica d’aquest territori, la importància ambiental i l’activitat econòmica existent i es proposaven possibles mesures d’actuació. L’equip de govern GIC-CiU-ERC, estava integrat per l’alcalde Elies Rogent (GIC), Joan Sanz i Josep Estradé (GIC), Anna Úbeda i Enric Serra (CiU) i Ramon Milan (ERC).
  • L’11 de març de 2005, els alcaldes de Collbató (Elies Rogent), el Bruc (Rafael Escriu), Olesa de Montserrat (Joan Rota) i Esparreguera (Xavier Sitjà) van signar una sol•licitud conjunta adreçada a l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona proposant un conveni de col•laboració a fi de possibilitar la creació del Parc Rural del Montserrat. La sol•licitud va tenir el suport de la Xarxa de Custòdia del Territori, la Unió de Pagesos i l’Associació Cultural del Montserrat. Posteriorment s'hi va afegir l'ajuntament d'Abrera.

  • El 16 de novembre de 2005, la Plataforma de Suport del Parc Rural del Montserrat va fer la seva presentació pública a la sala d'actes de Can Pasqual de l'Ajuntament d'Esparreguera. L'acte, que va comptar amb nombrosa assistència de pagesos, propietaris de sòl rústic, i representants dels ajuntaments va ser presentat pel president de l'Associació Cultural del Montserrat, Jordi Gómez Vidal, entitat que va donar suport logístic al Parc Rural en la seva fase constitutiva. El tècnic de l'Associació de Defensa Vegetal, Andreu Vila va fer una detallada exposició de la problemàtica del camp i de les avantatges que pot tenir pel desenvolupament agrícola de la zona la creació del Parc Rural amb el suport de tècnics de les ADV.
  • El 9 de març de 2006, la plataforma de suport del Parc Rural es va reunir a la sala d'actes de l'Ajuntament del Bruc per estudiar les estratègies i accions a emprendre per tal de conjuntar d'una forma eficaç els esforços de tots els agents implicats. A la reunió hi van assistir un important nombre de pagesos i propietaris de sòls agrícoles dels quatre municipis inicialment implicats en el Parc Rural, així com representants de la Fundació Agrícola Olesana, del Consorci de Formació i Iniciatives del Bages Sud i de la Unió de Pagesos. El director del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Sr. Josep Montasell va exposar les avantatges que la figura del Parc Rural tindria sobre la recuperació i posada en valor de les planes agrícoles de Montserrat.
  • El març de 2006, representants de la Plataforma de Suport del Parc Rural del Montserrat van formar part de les ponències del Pacte Territorial Agrari que es van desenvolupar a Vilafranca del Penedès dins dels treballs del Congrés del Món Rural de Catalunya, RURAL'06.
  • El 10 de maig de 2006, a la Sala de Cultura d'Olesa de Montserrat, es va debatre el redactat de la Carta del Parc Rural del Montserrat, una declaració d'objectius i compromisos entre els pagesos i les seves organitzacions amb les Institucions, Ajuntaments, Entitats i altres agents implicats en la defensa i millora del mon rural. La Carta establia com objectiu immediat la creació del Consell Promotor del Parc Rural amb les finalitats entre d'altres de constituir el futur Consorci de Gestió i estudiar les línies estratègiques d'actuació. A la reunió, que va ser presidida per l'alcalde d'Olesa, Joan Rota, hi van assistir representats dels quatre Ajuntaments així com de diferents Institucions i Entitats que van expressar les seves opinions i suport al projecte. Les intervencions va anar a càrrec de Xavier Aparicio, Gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Miquel Baldi, responsable de l'àrea d'espais periurbans del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Miquel Rafa, cap de gestió de la Fundació Territori i Paisatge, Cristina González, gerent del Consorci de Formació i Iniciatives del Bages Sud, Raimon Roda, tècnic de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Martí Sucarrats, membre de la Comisió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos i Josep Estradé en representació de la Plataforma de Suport. Prèviament a aquestes intervencions el publicista Jordi Vilagut va presentar el logo del Parc i Josep Montasell, director del Parc Agrari del Baix Llobregat, va fer un resum de les conclusions del Congrés del Món Rural'06 
  • Entre el 2006 i 2007 el plens dels ajuntaments de Collbató, el Bruc, Olesa, Esparreguera i Abrera van aprovar la "Carta del Parc Rural".

  • El juny de 2006 la Fundació Territori i Paisatge es va adherir al projecte del Parc Rurals i va finançar l'edició del tríptic divulgatiu

  • L'1 d'agost de 2006 el Conseller d'agricultura, Jordi William va fer oficial a Olesa el suport del govern català, mitjançant un conveni de col·laboració entre els ajuntaments, la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Jordi William Carnes va confirmar que la intenció del Govern català era 'donar-li aixopluc' en el marc del Pla de Desenvolupament Rural 2006-2016.

  • El 2 d'octubre de 2006, el regidor del Bruc, Miquel Rafa i Josep Estradé, com a coordinador provisional del Consell Promotor del Parc Rural, van exposar els trets generals del Parc Rural del Montserrat i els seus objectius durant la jornada d’agricultura periurbana organitzada pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, celebrada a l’Hospitalet. Durant la jornada es va fer una degustació de productes de les zones periurbanes entre els que figurava l’oli del Montserrat.
  • El 14 de març de 2016, després d'uns anys d'hibernació, va tenir lloc a Collbató una trobada que va aplegar alcaldes i regidors de Castellolí, Sant Salvador de Guardiola, Marganell, el Bruc, Collbató, Esparreguera, Abrera, Olesa de Montserrat, Vacarisses, Monistrol de Montserrat i Castellbell i el Vilar per tal de reimpulsar el Parc Rural del Montserrat. Els ajuntaments reunits van signar un manifest a favor de l’establiment d’una figura que gestioni el sòl no urbà i les potencialitats del territori de tots els municipis de la zona. El Consell Promotor del Parc Rural iniciarà els primers treballs aquest mateix any i, paral·lelament, se sol·licitarà a la Diputació de Barcelona que assumeixi aquesta iniciativa supramunicipal per recuperar l’activitat rural
  • El 2 de febrer de 2018, amb la signatura del conveni marc entre ajuntaments i la Diputació de Barcelona, queda constituit formalment el Part Rural del Montserrat. És el primer parc rural d’àmbit supramunicipal a Europa, amb una superfície de 30.000 hectàrees, 4.000 de les quals són agrícoles, i amb la participació de 16 ajuntaments de 4 comarques. La signatura ha tingut lloc al monestir de Montserrat.  Més informació

 

Quin potencial té?

L’any 2005, quan es va fer l’estudi, el potencial del futur parc era d’unes 1.700 ha agrícoles i unes 3.000 ha forestals i seria la matriu que connectaria els diferents espais naturals de la zona (Espai Natural de Roques Blanques, Parc Natural de Montserrat i Espai Natural de Sant Salvador de les Espases - Puigventós). Actualment, amb la incorporació d’altres municipis és d'unes 4.000 Hes agrícoles i 26.000 forestals

Documents

Parc Rural del Montserrat


  • Signatura

    Signatura